В Москва изглежда не разбраха, не забелязаха или просто се подиграха

...
В Москва изглежда не разбраха, не забелязаха или просто се подиграха
Коментари Харесай

Теодор Ушев отказа наградата от Московския кинофестивал

В Москва наподобява не схванаха, не видяха или просто се подиграха с протеста на Теодор Ушев против вероломната съветска война в Украйна, тъй като наградиха със " Сребърен Св. Георги " неговия филм  " φ1.618 ".  " Решихме да присъдим специфичната премия на журито на кино лентата, на който благодарим за оригиналността и креативния риск. Смятаме, че поддръжката на сходни креативен търсения е значима задача на фестивала ", споделя колумбийският режисьор и член на журито на Московския интернационален кинофестивал Сиро Гера, представен от Kinoreporter.ru. 

Малко след като съветската преса заяви наградените, режисьорът съобщи пред уеб страницата " Площад Славейков ", че отхвърля наградата. Чрез записано по-рано изявление той споделя, че  " при всички други условия " би бил благополучен от да одобри статуетката, само че " през днешния ден, тук, в тази страна, в прелестната Москва, местата на положителното и злото са сменени ". " Не мога да приема тази премия в град, откъдето се издават заповеди за убийства на деца, дами и старци. На ваши, мои братя ", написа още в речта му, споделена в нейната целокупност на Facebook страницата на кино лентата.

 



В съветската преса или обществени мрежи към този момент липсват коментари за този отвод, както нямаше и за речта му от неделя. Тогава Теодор Ушев популяризира пак чрез Facebook изказването си, произнесено дистанционно на видео, до момента в който е бил в Лос Анджелис да получи премия на различен кино конгрес. По думите му то е излъчено на конференция с съветски публицисти, като е провокирало " гробна тишина ". Силно съкратена и изопачена версия на речта му бе оповестена в уеб страницата на ММКФ. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР